Schrijf je in voor de student challenge van A Tribe Called Transport en maak kans op leuke prijzen!

Waarom een student challenge?


In 2020 hebben we een online student challenge georganiseerd met verschillende universiteiten. De challenge focuste zich op hoe we Mobipunten toegankelijker kunnen maken voor studenten. Per universiteit mochten de studenten hun ideeën voorstellen tijdens een online event waar ze werden beoordeeld door een internationale jury.

In het najaar van 2021 willen we dit opnieuw doen, maar deze keer willen we verder gaan dan enkel Mobipunten en zullen we de student challenge ook internationaal lanceren. Meer specifiek willen we ons focussen op de mobiliteitservaring van studenten tijdens hun ritten naar de campus. Met de coronamaatregelen is het nog maar eens duidelijk geworden dat een veilig, efficiënt en toegankelijk verplaatsing van groot belang is. Uit ons kleinschalig onderzoek merkten we dat studenten heel wat drempels ervaren bij hun verplaatsingen. We zien dat de verplaatsingen naar de campus de ritten zijn waarvoor ze het meeste verbetering voor nodig hebben. Dit kan enerzijds komen omdat sommige campussen niet zo bereikbaar zijn (of toch enkel bereikbaar met de auto), anderzijds kan dit ook komen doordat studenten nog niet voldoende op de hoogte zijn van alternatieve duurzame vervoersmodi, zoals gedeelde mobiliteit. Hoe kunnen we de mobiliteitservaring van studenten verbeteren tijdens hun ritten naar de campus? Om deze vraag te beantwoorden willen we een bottom-up benadering hanteren door studenten aan te zetten om hier actief rond te werken.
Doel van de student challenge


  • Duurzame en gedeelde vervoersopties meer bekend maken bij studenten.
  • Nieuwe inzichten verwerven over de publieke ruimte op campus
  • Meer inzichten verwerven in de mobiliteitsnoden van studenten
  • De campussen een toegankelijker en aangenamer plaats maken voor studenten.
  • Studenten engageren om kritisch na te denken over hun verplaatsingsgedrag en de publieke ruimte op hun campus.
  • Universiteiten engageren om kritisch na te denken over hun mobiliteitsbeleid
Hoe kan ik deelnemen?


In samenwerking met nationale en internationale hogescholen/universiteiten willen we een challenge lanceren waarrond studenten in groepjes kunnen werken. Het is belangrijk dat de challenge wordt voorgelegd in de context van een vak met daaraan ook een takenpakket gelinkt. We lanceren de challenge via de docenten aan het begin van het nieuwe academiejaar. In december laten we de studenten hun ideeën presenteren tijdens een online event. De studenten krijgen volledige vrijheid bij de invulling van hun mogelijke oplossing. Een mogelijke oplossing kan gaan van het creëren van een carpool gemeenschap op campus tot Mobipunten in de buurt van campussen, tot andere creatieve alternatieven. Belangrijkste is dat hun voorstel is gelinkt een het verbeteren/verduurzamen van de mobiliteitservaring naar de campus. De studenten zullen tijdens de online event beoordeeld worden door een onafhankelijke (internationale) jury en kunnen ook een prijs winnen.

Om rond deze uitdaging te werken, is het belangrijk dat:

  1. Het idee wordt gedragen door docenten die betrokken zijn en de challenge mee helpen verspreiden.
  2. De challenge kan binnen een specifieke vak gelanceerd worden, maar studenten zijn vrij om groepen te vormen met studenten uit andere opleidingen.
  3. De studenten vertrekken uit concrete cases bv. bouwplannen nieuwe campus, omgeving campus, first/last mile bereikbaarheid campus, hun eigen ervaringen...

 

Interesse?

 

Contacteer esen.kose@mpact.be voor meer informatie