Vraag een Lost Lecture aan als student of organiseer een tijdens jouw les als docent

Een Lost Lecture is een les waarin studenten de kans krijgen om in dialoog te gaan met mobiliteitsexperten over de impact van nieuwe mobiliteitsoplossingen. Tijdens zo een Lecture delen de experts hun visie over een mobiliteitsthema op basis van uitdagende stellingen. De studenten krijgen op voorhand de kans om vragen voor te bereiden. Na de presentatie van de experts kunnen de studenten hun kritische vragen voorleggen aan de experts en daaropvolgend in dialoog gaan met hen. Deze lessen worden telkens gelinkt aan een takenpakket door de verantwoordelijke docent.

Hoewel we ons in 2020 hebben gefocust op de impact van autonome voertuigen, kunnen de Lost Lectures een brede waaier aan mobiltieitsthema's aanhalen: 

- MaaS

- Mobipunten

- Gedeelde mobiliteit

- Open data

- ...

Voorbeelden

 

Ondanks de omstandigheden is het ons  gelukt om in het najaar van 2020 drie Lost Lectures te organiseren met HoWest, UGent en UHasselt, via digitale kanalen. Elk Lost Lecture focuste zich op een ander aspect van autonome voertuigen:

Screenshot Lost Lecture HoWest.png

1. Bij HoWest focusten we ons op de rol van autonome voertuigen in de stad van de toekomst. Tijdens deze les werden vragen beantwoord zoals: Wat zijn de sociale risico’s van deze voertuigen in de steden van de toekomst? Welke impact zal dit hebben op de werkgelegenheid? En hoe kunnen we “vriendschap” sluiten met een technologie, zoals de autonome voertuigen? 17 studenten hebben deelgenomen aan deze online sessie. De experts waren Agnis Stibe (Transforms.me; Frankrijk) en Suzanne Hoadley (POLIS). 

2. Bij UGent lag de focus vooral op de socio-economische impact met oog op de noden van maatschappelijk kwetsbare doelgroepen. De studenten werden op voorhand verdeeld in verschillende groepen die telkens een doelgroep zouden representeren. Daarbij kregen ze ook de opdracht zich op voorhand te verdiepen in de noden van die doelgroep. Ongeveer 50 studenten hebben deelgenomen aan deze online sessie. Onze experts waren Chris Tampère (docent KUL), Lieselot Vanhaverbeke (docent VUB), Maya Van Cleemput (toekomstonderzoeker Erasmus Hogeschool Brussel).

LL Ugent.jpg
screenshot LL UHasselt.png

3. Bij UHasselt lag de focus vooral op de impact van autonome voertuigen op andere vervoersmodi zoals de auto, het openbaar vervoer, voetgangers en fietsers. Ook hier werden de studenten verdeeld in verschillende groepjes en kregen ze een voorbereidend opdracht. Ongeveer 20 studenten hebben deelgenomen aan de online sessie. De experts waren Tom Brijs (docent UHasselt) en Rob Van der Bijl (gastprofessor UGent en mobiliteitsexpert). 

In 2021 zal er nog een Lost Lecture plaatsvinden met de studenten van KUL over autonome voertuigen. Daarnaast willen we ook Lost Lectures organiseren die breder gaan dan enkel de thema autonome voertuigen. Wil jij een Lost Lecture organiseren voor jouw studenten? Of wil jij als student een Lost Lecture aanvragen? Contacteer ons voor een gezellig babbeltje!